Sejlads – En guide til begyndere

sejlads

Er du interesseret i at vide mere om sejlads og hvordan du vælger den rigtige sejladsuddannelse og uddannelsessted?
Hæng på for at få gode råd til nye sejlere fra en uvildig kilde.

Sejlads for begyndere

Her er de grundlæggende råd for nybegyndere, så du kommer godt afsted, den allerførste gang du skal ud at sejle:

1. Stå ikke med ansvaret alene.

Det vigtigste når man begynder at sejle, er ikke at stå med ansvaret selv. Første gang du skal ud at sejle skal du nyde det og føle dig sikker. Du bør du derfor tage ud med en erfaren sejler, enten en købt tur, en prøvetur i en sejlklub eller med en bekendt.

2. Sikkerhed frem for alt

For at den første tur på vandet skal føles sikker, er det vigtigt at du som minimum har en redningsvest op, som passer til din vægt og størrelse. Er du fx kvinde, kan det være svært at passe ned i en standard oppustelig redningsvest.

Bed din skipper om at forklare dig din rolle, hvis du eller en anden skulle falde i vandet. Du kan se hvordan man laver mand-overbord-manøvrer her, så du har en idé om hvordan det foregår inden ture.

3. Vær tilpas

Sørg for at medbringe mad og drikkevare samt varmt tøj og solcreme afhængig af vejret. Selv en god tur kan blive dårlig, hvis man ikke får dækket de basale behov.

4. Tjek vejrudsigten

Vi er 100% afhængige af vejret på vandet, uanset om vi sejler for sejl eller motor. Hold derfor øje med hvor meget det kommer til at blæse, og hvor koldt det bliver. Det kan også være en god ide at se strømforholdene, men det går jeg ud fra din skipper har styr på, til din første sejlads.

En del garvede sejlere synes ikke 14 sekundmeter er noget særligt at skrive hjem om, men for en nybegynder kan 6 i pustene være mere end rigeligt. Hellere for lidt vind end for meget når du skal have din debut. Husk også at vejrudsigten fortæller om middelvindstyrke, så regn altid med at der er lidt mere vind end forudset.

5. Vælg et mindre trafikeret farvand

Det at gå af vejen for andre både bliver med tiden rutine, men hvis hele sejladsen kommer til at dreje sig om at holde udkik og styr på hvem der skal gå af vejen for hinanden (i følge vigereglerne), så kan det godt blive forvirrende som helt ny.

6. Forvent ikke for meget af dig selv

Sejlads er ikke svært, men naturoplevelsen og de mange begreber man skal lære, fylder godt i hovedet på den første tur. Vær derfor ikke for hård ved dig selv, hvis du synes du fjumsede i det og følte dig mere i vejen end til hjælp. Det er helt normalt, og den første tur er altid den mest forvirrende.

7. Giv sejlads flere chancer

Var din første tur ikke den succes du havde håbet på, så prøv igen. Har du fx haft en skipper der talte grimt eller fik du lidt for meget af det kolde og våde element, så prøv igen med en anden skipper, en varmere sommerdag. Hver sejlads er en unik oplevelse, så giv dig selv fem ti ture før du eventuelt hopper fra.

Læs en ny sejlers beskrivelse

Vil du læse lidt om hvordan @henrik kom i gang med at sejle, og hvordan han oplevede at være gast i starten, så læs hans beskrivelse fra 2019 her: Glæden ved sejlerliv?

Hvordan lærer man at sejle?

Sådan kommer du igang med sejlads!

Den bedste måde at lære at sejle på, er ved at sejle sammen med nogen som har lært det. Det kan både være på en sejlerskole, eller hos andre som er gode til at forklare hvorfor de gør som de gør. Man kan lære ret meget ved blot at holde roret og lægge mærke til hvad der sker med båden, når man hiver eller slækker ud på skøderne (skøder er det reb der får sejlene til at være mere eller mindre løse ud fra båden).

Det er faktisk ret forskelligt hvad man lærer, afhængig af hvilken sejladsuddannelse man vælger. De fleste vil nok synes det giver sig selv, at man kan nå at lære mindre på et weekendkursus, end man kan på to års medlemskab af en sejlerskole. Men også imellem de forskellige sejlklubber der udbyder lange kurser, er der store udsving i fx hvor meget teori man gennemgår.

Krav til elever på sejlerskoler

Kravene til elever på sejlerskoler går lige fra, at man forventes at kunne både navigation og en masse anden teori inden man møder op. Til at man kan komme som helt ny og bare gerne vil snuse til sejlads.

Hvilke krav stiller du til din sejlerskole?

Nogle tips til når du kontakter sejlerskoler for at få yderligere viden om deres tilbud, er fx at spørge ind til:

  • Hvor lang er deres sejlsæson (fra få måneder til også at inkludere vintersejlads)?
  • Hvor ofte sejler man (typisk en gang om ugen, men nogle gange kan man få adgang til flere dage)?
  • Hvor omfattende er deres navigationskursus hvis de har et (et par weekender eller en hel vinter)?
  • Hvor mange dage man træner tovværk (i nogle klubber lærer man kun lige et par knob, mens man får undervisning i splejseteknikker og meget mere i andre)?
  • Indgår førstehjælp?
  • Indgår brandredning?

Andre spørgsmål der kan være relevante for dig er måske, om du får den samme eller flere lærere gennem hele kurset, og hvor meget erfaring lærerne har med undervisning. Klubber der er medlem af Dansk Sejlunion vil have nogle krav til ekstrauddannelse ud over duelighedsbevis.

Flere klubber har desuden krav til, at deres undervisere som minimum skal have graden ovenover den de underviser i. Altså fx, at dem der underviser i navigation på duelighedsniveau har yachtskipper af 3. grad. Og dem der underviser på yachtskipper af 3. grad har yachskipper af 1. grad. (også tit blot kaldet Y3 og Y1).

Skal man gå på en sejlerskole for at få bevis på sin kunnen?

Nej faktisk ikke. Man kan godt træne og læse på egen hånd, og så gå op til prøve. For at komme til at aflægge prøve skal du kontakte en af de godkendte organisationer som du kan se på søfartsstyrelsens hjemmeside her (link).

Hvor stor båd må man sejle med duelighedsbevis?

Alle må sejle sejlbåde der er op til 15 meter lange, både med og uden duelighedsbevis. Det gælder faktisk i hele verden, dog skal man være opmærksom på, at der kan gælde særlige regler for indre vandveje.

Det er måske overraskende, men duelighedsbevis er slet ikke et krav. Man har dog pligt til at kende alle søvejsregler, så det er stadig en klar anbefaling at gøre det.

Duelighedsbeviset giver adgang til at tage yachtskipper 3 uddannelsen, så hvis du skal sejle i en større båd vil du have behov for at starte med enten duelighed eller speedbådskørekort.

Hvor stor båd må man sejle med speedbådskort?

Det er straks mere kompliceret for motorbåde, hvor man både ser på bådens længde, motorens størrelse og hvorvidt båden er planene.

Du skal have speedbådskørekort hvis:

  • Din båd er mellem 4 og 15 meter lang
  • Din båd er planende
  • Fremdrivningseffekten i kW som minimum er lig med eller større end kvadratet på skroglængden plus 3

Den nemmeste måde at finde ud af om du skal have spedbådsbevis er at gå ind på tilsøs hjemmeside og benytte deres beregner.

Regler for sejlads

Hvis du gerne vil stå med ansvaret for sejladsen, så er det vigtigt at du kan søvejsreglerne. Du behøver ikke et bevis for at sejle i danske farvande, men du skal vide hvordan man navigerer for fx at undgå sammenstød. Også selvom du blot skal ud på en lille kystnær fisketur i en jolle. Disse regler kaldes vigeregler. Der er også regler for hvordan man sejler i smalle løb og omkring bøjer for at undgå fx at gå på grund.

For at hjælpe med at undgå sammenstød til søs, har jeg skrevet denne guide på nemt forståeligt dansk: Link til artikel her. Der er flere regler for sejlads, så mit indhold er ikke helt udtømmende endnu.

Hvor hurtigt sejler en båd?

En almindelig turbåd for sejl har topfart på mellem ca. 7 og 13 knob hvilket svarer til ca. 13 – 24 km/t. Der er altså et ret stort spænd i hvor godt vinden udnyttes, afhængig af hvilken båd man sejler i.

Verdens hurtigste sejlbåd er en foilende katamaran som kan komme op på godt 48 knob og 90 km/t

For motorbåde er det lidt vanskeligere at være så specifik, fordi det kommer an på bådens motorkraft.

Omregn knob til km

Fartenheden knob betegner antallet af sømil i timen. 1 knob = 1,852 km/t

Er sejlads en sport?

Ja, sejlads er absolut en sport. Det er dog et spørgsmål som jævnligt bliver diskuteret, for hvad definerer en sport?

Sejlads er en sport på eliteniveau, fx deltager danmark i den absolutte front i forskellige dicipliner til OL, VM osv.

Man kan også få god træning ved at sejle, især hvis man sejler sejlbåd og ofte regulerer sejlene. At hive hjem i skøderne i hårdt vejr, kan være virkelig hårdt og kræve muskelkraft.

Find flere forklaringer

Er du interesseret i at lære flere sømandsudtryk og forklaringer på sejladsrelaterede ord, så tjek Boat.dk´s wiki: Ordbog over maritime udtryk

Links til andre resourser om sejlads

Er du ny bådejer, har du måske glæde af min artikel med tips til nye bådejere. Se dem på dette link: 5 tips til nye bådejere

Se hvordan du finder en brugt båd: Både til salg – Find brugte både online – Guide

Se hvordan du finder båd i Sverige: Sådan finder du billige svenske både

Har du svært ved at finde bådplads, så tjek denne guide med gode råd: Sådan finder man en bådplads

Scroll til toppen