Sådan ordnes fribordet

Der er selvfølgelig mange måder at polere og rense fribordet på, og mange måder at bruge virkelig mange penge.
Jeg går ikke så meget op i det kosmetiske, men lige fribordet vil jeg helst have spejlblankt, fordi det så afviser skidt og snavs og gør at gelcoaten holder længere. Det bilder jeg mig i hvert fald ind.

Tidsforbrug

Jeg bruger to – tre dage alene på fribordet. Det er ikke fulde dage, for mine arme bliver for lange af manuelt arbejde. Før jeg blev svagelig kunne det nok klares på en god lang dag.

Kolde afvaskninger

  • Første trin er at få vasket fribordet rigtig godt. Jeg bruger højtryksrenser – den billigste Nilfisk er ikke så kraftig og passer godt til dette job.
  • Boat Shampoo er et must for at få fedtet det hele af, og spare på den lidt dyrere Rubber. Flere produkter anbefaler rubber før shampoo, men sådan gør jeg altså. Jeg bruger en blød autobørste med skaft til at påføre sæben og skrubbe med.
  • Jeg bruger gerne højtryksrenseren til lige at skylle efter med. Det går så dejligt hurtigt. Det skal skylles af før sæben tørrer ind, så jeg tager højst en kvart båd ad gangen.

Afvaskning af båden må godt gøres ret minutiøst, da det ellers har indflydelse på det endelige resultat.

Fjerne striber på fribordet

Efter min mening er Rubber (ofte kaldet Rubbing Liquid) det bedste at bruge til at fjerne striber. Der er flere der skriver om Faktas WC-rens, men det virker ikke lige så godt, efter min mening.

Rubberen skal som regel sidde omkring 10 minutter før man polere efter, men det er i selve påføringen det meste snavs kommer af. Jeg lægger derfor en del kræfter i at få påført midlet ordentligt, selvom der ikke står noget om det i brugsanvisningen.

Jeg bruger ca. en halv flaske 250mL til fribordet på Contessaen, som jo er 28 fod og ikke voldsomt høj i fribordet. Jeg giver også hele fribordet rubber og ikke kun på de udsatte steder.

Til polering bruger jeg Harald Nyborgs billige polermaskine, 199,- og polerhætter koster 29,- Den udmærker sig efter min mening ved at være let, have en stor polérflade, køre langsomt som den skal, og så holder den langt mere end prisen borger for. Min er 6 år gammel nu, og virker som da den var ny.
Jeg forstår ikke, at folk står med aflange maskiner i metal med lille polérflade, med mindre man på den måde sparer fitnessabonnementet.

Hanny polermaskine

Der er mange der polerer i hånden og har fin virkning af det, men for mig er det for hårdt at stå med i mange timer.

Første polering

Marine Polish kan godt have lidt forskellige navne, men meningen med denne polering er både at rense og polere. Det påføres normalt også med en tør klud, og skal så sidde i ca. 10 minutter før man polerer. Det er vigtigt at vente til det er tørt, da det ellers fylder polérhætten op og gør den fugtig, så polering ikke er mulig.

Påføres det i direkte sol, kan der opstå “kager” som fnuldre, som skal fjernes før der kan poleres. Polermaskinen kan ikke tage disse klæge masser.

Når man har brugt dette produkt ser fribordet færdigt ud, men det er det ikke.

Polering med voks

Sidste step er påføring af voks, og igen plejer man at skulle vente ca. 10 minutter før der poleres. Pas igen på med sollys, men tjek hvad der står på din flaske. Jeg har kun prøvet at bruge Hempels voks, i forskellige udgaver (nogle gamle flasker fulgte med båden).

At behandle med voks svarer til at påføre et slidlag. Dels er den glatte overflade afvisende overfor det meste snavs, og dels beskytter voksen mod solens nedbrydende stråler. Jeg synes derfor voks er et meget vigtigt produkt, som jeg aldrig ville springe over.

Når jeg har været rundt om båden disse seks gange, så kan fribordet godt holde to år, før det behandles igen.
Det er også svært tilfredsstillende arbejde, da man virkelig kan se forskellen på før og efter, og naboerne kommer med positive overraskede kommentarer om resultatet.

40 år gammel velbehandlet gelcoat

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.